Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Túrázzunk kerékpárral!

A kerékpár túrázás amellett, hogy nagyon egészséges, környezetünket, sem terheli, hiszen kipufogógáz és zaj nélkül fedezhetjük fel a természetet. 

Manapság már szervezéssel biztonságos túraútvonalakon barangolhatjuk be Magyarország varázslatos tájait, köszönhetően az egyre bővülő kerékpáros úthálózatnak, illetve az erre a mozgásformára kiépülő szolgáltatásoknak. Talán a legegyszerűbb, ha az interneten kezdjük a keresést, néhány kattintással egy egész életre elég rögzített bringás túraútvonal között válogathatunk. Ezek között szerepel regisztrációhoz kötött esetleg szintidő korláttal nehezített teljesítmény túra egy vagy több napos kiadásban.

De találunk kihelyezett jelzésekkel ellátott, vagy telefonra tölthető térképes ajánlatokat is. Fontos, hogy a pozitív slusszpoén kedvéért formáljuk magunkra, illetve csapatunkra a leendő kirándulás paramétereit. Ha egynapos lesz a túra elegendő lehet egy-két alap szerszám gumiszereléséhez esetleg meglazuló csavarok rögzítéséhez, esőkabát, némi folyadék, esetleg világítás, pénz. Ha több naposra tervezzük a kirándulást alaposabb felkészülés szükséges, ami értendő fizikai állapotra is.

 

Persze a több csomagot cipelni tudó kerékpáron kívül valószínű, hogy jelentős felszereléssel kell számolni, ehhez már kérjük ki gyakorlott túrázó véleményét. Szaporodik a külföldi utakat tervező vállalkozások száma is, ők profi módon leszervezik a kirándulást a szállástól a kerékpárok szállításáig, igaz itt már mélyebben zsebbe kell nyúlni. Túránk tervezésekor fontos szempont, hogy civilizációtól távol vagy annak érintésével haladunk, mert napi-heti szükségleteink mennyisége aszerint állítsuk össze.

Ne feledkezzünk meg a leg alapvetőbb biztonsági eszközről a bukósisakról, ezt viseljük mindig. Természetesen a túrázáshoz szükséges alapvető tartozékok, mint például túratáska világítás, szerszámok, pót belső, pumpa, telefon, pénz, évszaknak megfelelő ruházat, folyadék, energia szelet mellett komfortossá is tehetjük a túrát, ha kerékpáros nadrág, technikai ruházat, kesztyű, megfelelő cipő, szemüveg van rajtunk.

 

Amit mindig kihangsúlyozunk a boltban, hogy gyalog menni lehet lassú, autóval menni lehet gyors… ezért is optimális túraeszköz a kerékpár!